Check of u later genoeg pensioen krijgt

16 oktober 2024

Nederlanders staan erom bekend goede spaarders te zijn en behoren niet voor niets tot de beste van Europa. Maar hoe vaak denken we na over het pensioen dat voor ons gespaard wordt? Wanneer u in loondienst werkt, bouwt u via uw werkgever meestal pensioen op. Heeft u ooit stilgestaan bij hoeveel u inmiddels heeft opgebouwd? En nog belangrijker, zal dat voldoende zijn om later een comfortabel leven te leiden?

Om u een duidelijk overzicht te geven hebben we in Nederland mijnpensioenoverzicht.nl. Een website waarop alle informatie van verschillende pensioenfondsen is verzameld. Zo weet u binnen enkele minuten hoeveel pensioen u later krijgt.

Inzicht via mijnpensioenoverzicht.nl

Wilt u weten hoeveel pensioen u later kunt verwachten? Op mijnpensioenoverzicht.nl krijgt u inzicht in het pensioen dat u tot nu toe al hebt opgebouwd en wat voor bedrag u kunt verwachten na pensionering, inclusief de AOW. U logt in met uw DigiD.

Naast de verwachte pensioenbedragen en AOW, vindt u op mijnpensioenoverzicht.nl informatie over:

  • Hoe veranderingen in de economie uw pensioen kunnen beïnvloeden, zowel in goede als in slechte tijden. 
  • Uw gezamenlijke pensioen, met aandacht voor wat er gebeurt als één van u komt te overlijden. 
  • Praktische rekentools die inzicht geven in de gevolgen van verschillende keuzes voor uw pensioen, zoals eerder stoppen of juist langer doorwerken.

Waarom financiële gezondheid belangrijk is

Financiële stress is niet alleen vervelend, maar heeft ook aantoonbaar invloed op uw gezondheid, geluk en prestaties. Dit kunt u voorkomen door een plan voor de toekomst te maken. En dan hebben we het niet alleen over de komende maand of volgend jaar. Stel doelen voor de lange termijn. En doelen stellen begint met het in kaart brengen van uw huidige situatie. Misschien bent u al goed op weg!

Beslissingen over sparen: wat kunt u nu al doen

Het pensioenoverzicht biedt inzichten die helpen te bepalen of u goed op weg bent of dat extra sparen nodig is om later comfortabel met pensioen te gaan. Door te kijken naar wat u al heeft opgebouwd, kunt u een beter beeld krijgen van hoeveel u nog zou moeten sparen.

Stel uzelf de volgende vragen:

  • Hoeveel inkomen kan ik na mijn pensioen verwachten?
    Wat is het totaalbedrag dat ik ontvang van mijn opgebouwde pensioenpotten, AOW en andere bronnen? 
  • Hoeveel inkomen verwacht ik nodig te hebben?
    Hoe ziet mijn levensstijl eruit na mijn pensioen en welke vaste en variabele kosten moet ik in overweging nemen? 
  • Heb ik voldoende pensioen opgebouwd, of moet ik mijn spaargedrag aanpassen?
    Moet ik bijvoorbeeld extra gaan sparen of een ander investeringsplan overwegen om het pensioen aan te vullen? Welke mogelijkheden heb ik om meer te sparen? Kan ik mijn huidige uitgavenpatroon aanpassen om extra te sparen? Zijn er andere spaaropties?
  • Heb ik hulp nodig om financiële keuzes te maken?
    Heeft u vragen over uw pensioen? Neem dan contact op. U kunt uw opties ook bespreken met een financieel adviseur. 

Wisselt u weleens van baan? Of bent u van plan om voor uzelf te beginnen? Houd ook dan uw pensioen in de gaten, zodat u er zeker van bent dat u op koers blijft voor uw pensioen.

Via mijnpensioenoverzicht.nl kunt u makkelijk in de gaten houden hoe uw pensioen zich ontwikkelt en bepalen of er aanpassingen nodig zijn in uw financiële planning.

Bent u goed op weg naar uw pensioen?

Check uw pensioen bij Pensioenfonds voor de Architechtenbureaus én of u iets moet doen.