Wat studenten willen
De impact van het plan op studentenstad Leiden is groot. In totaal worden in Lammenschans 1878 appartementen voor studenten en starters voorzien. Ze zijn speciaal ontworpen naar de behoeftes van de bewoners. “Vanaf de start hebben we rekening gehouden met wat studenten en starters willen”, vertelt Rick. “De studentenunits zijn voorzien van een keukenblok en een badkamer. De appartementen met meerdere kamers krijgen weer een grotere, luxere keuken. Tevens hebben de eenheden een A-label en zijn diensten zoals een wasserette, een supermarkt, een pizzeria en openbaar vervoer in de buurt. Niet alleen de appartementen, ook de omgeving is afgestemd op hun wensen.”
Openbare ruimte voorop
“Kan je overal lopend of met de fiets komen, en kan je de fiets ook kwijt op een nette manier? Is er een wasserette, een supermarkt dichtbij en hoe functioneert dat voor studenten? Dat zie je allemaal terug in de openbare ruimte van deze Campuswijk. Wat ik erg geslaagd vind, is de materialisatie. Er zijn robuuste materialen gebruikt zoals baksteen met bijzondere metselverbanden en –patronen. Ook nu het er al een tijdje staat, ziet het er nog steeds erg goed uit. Je ziet nu ook dat andere delen in het stedenbouwkundig plan beginnen aan te haken.”
Duurzaamheid
“Er is veel nagedacht over duurzame energie op deze studentencampus. Om zo min mogelijk energie te gebruiken zijn veel gebouwen compact gebouwd met hoge isolatiewaarden. Verder hebben we stevig ingezet op hernieuwbare energie, in de vorm van zonnepanelen en warmtepompen. Ook warmteterugwinning heeft een plek gekregen in het ontwerp. Mede hierdoor werd het plan duurzamer dan destijds gevraagd vanuit het bouwbesluit. Dat is alleen maar goed voor de toekomst.”
Neem stakeholders mee
Splinter vindt dat architectenbureaus een grote rol kunnen spelen in de bewustwording van stakeholders over de impact van de nieuwste duurzame ontwikkelingen. “Wij onderzoeken dit bijvoorbeeld met ons Mecanoo Lab. Daarin zijn verschillende disciplines binnen ons bureau betrokken, die onderzoek doen naar duurzaamheid in de breedst mogelijke zin. We werken hiervoor ook samen met een aantal universiteiten. De kennis die we opdoen, delen we weer proactief met stakeholders waaronder gemeenten en investeerders zoals Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Ons pensioenfonds kan een belangrijke rol spelen om onze ingelegde premies ook duurzaam en verantwoord te beleggen. Daarom vind ik het belangrijk dat we dit soort projecten met vakgenoten delen. Want hoe meer mensen aan tafel met dezelfde bril naar projecten kijken, des te beter we het met elkaar kunnen realiseren.”