Sluishuis: een uniek gebouw dat verbindt

Op de kop van IJburg in Amsterdam ligt sinds 2022 het Sluishuis. Een opvallende verschijning, qua vorm en functionaliteiten. En een mooi voorbeeld van hoe Pensioenfonds voor de Architectenbureaus investeert in duurzaam vastgoed. Dit aansprekende project is ontworpen door Barcode Architects en Bjarke Ingels Group (BIG). 

“Vanuit iedere hoek ziet het gebouw er weer anders uit”, vertelt Dirk Peters, architect en directeur van Barcode Architects, vanaf de loopsteiger die om het Sluishuis ligt. “Het was een grote uitdaging om op een leeg stuk water een gebouw te maken dat aan alle randvoorwaarden voldoet. Uitgangspunt was een gebouw te creëren dat niet een soort introvert blok was voor de stad. Maar juist de relatie aangaat met het water en iets toevoegt voor de buurt.” 

Sociale dynamiek

Dat het iets toevoegt aan de buurt blijkt uit de sociale dynamiek. “Het Sluishuis heeft meer dan 400 koop- en huurwoningen in verschillende prijscategorieën. Dit geeft een unieke sfeer door de mix van starters, jongeren en oudere mensen. Er zijn watersportfaciliteiten en een sportschool. In de zomer spelen schoolkinderen op de vlonders en in het water. De daktuin met uitzicht over de stad, is toegankelijk voor de bewoners en mensen uit de buurt zodat zij elkaar kunnen ontmoeten.” Op technisch gebied waren de uitdagingen groot. “Er zijn heipalen van 60 meter gebruikt en de krachten van het overstek worden afgevangen naar de achterkant van het gebouw.”

Sluishuis Amsterdam
Foto: Ossip van Duivenbode

Duurzame kenmerken

Bij het ontwerp en de uitvraag van de gemeente lag er een hoge duurzaamheidsambitie. “Het Sluishuis is energieneutraal, door de combinatie van isolatietechnieken, driedubbele beglazing en warmteterugwinning uit de ventilatiesystemen en douches. Boven op het dak ligt een groot energiepark met zonnepanelen dat zorgt voor het energieverbruik van het gebouw voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en LED-verlichting. En in het water naast het gebouw ligt een eiland met zonnepanelen.”

Dirk is positief over de wetgeving op het gebied van duurzaamheid in Nederland en Europa: “Daardoor moet je ook echt op zoek naar innovatie. Die innovatie zie je terug op verschillende gebieden: zowel in de constructie, materialen, circulariteit van materialen, en het materiaalpaspoort. Dat is waar we op inzetten in deze tijd.”

Investering voor generaties na ons

“Het is mooi dat Pensioenfonds voor de Architectenbureaus investeert in duurzame gebouwen, ik denk dat het pensioenfonds daarin een voorbeeldfunctie heeft. En bovendien is het belangrijk voor de generaties die na ons komen.”

Foto: Ossip van Duivenbode