Duurzame dinsdag: 2 voorbeelden van beleggingen

3 september 2024

Het is duurzame dinsdag. Rendement uit beleggingen blijft het belangrijkst. Tegelijkertijd willen we met onze beleggingen ook zoveel mogelijk bijdragen aan een betere wereld. We geven 2 voorbeelden van beleggingen.

We beheren de pensioengelden voor ongeveer 46.899 (oud-)werknemers en gepensioneerden van 1.266 werkgevers. Het belegd vermogen is op dit moment ruim € 4,6 miljard. We behaalden in 2023 een rendement van 10,38% met onze beleggingen.

Goede, betaalbare woningen voor starters en studenten

Een deel van het pensioengeld belegt Pensioenfonds voor de Architectenbureaus in vastgoed. Zo beleggen we in Campus (Y)ours in de Leidse wijk Lammenschans. De impact op de studentenstad is groot. In totaal komen er in Lammenschans 1.878 appartementen voor studenten en starters. Ze zijn speciaal ontworpen naar de wensen van de bewoners.

“Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is het zorgen voor goede, betaalbare woningen voor starters en studenten”, vertelt architect Rick Splinter. “Campus (Y)ours laat zien dat je dat ook op een duurzame manier voor elkaar kunt krijgen.”

Splinter vertelt meer over dit project in de video hieronder.

Verantwoorde AI

Pensioenfonds voor de Architectenbureaus belegt daarnaast in Adobe. Adobe is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een belangrijke rol in veel van hun producten en diensten.

We houden op meerdere manieren een vinger aan de pols bij bedrijven waarin we beleggen. Zo praten we regelmatig met hen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Met Adobe hebben we het over verantwoorde AI. We bespreken de grootste risico’s en horen van Adobe hoe zij daarmee omgaan. Bijvoorbeeld met een ethische AI-commissie die beoordeelt wat wel en niet goed is. Het is duidelijk dat Adobe voorop loopt.

Dit soort gesprekken zijn belangrijk voor de verdere ontwikkeling van een AI die zich aan de regels houdt.