Transitieplan van sociale partners is klaar

Hierin staan de afspraken over de nieuwe pensioenregeling
18 juli 2024

Er is een nieuwe wet voor pensioen. Daardoor verandert de pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Naar verwachting gebeurt dit per 1 januari 2027. Werkgevers - en werknemersorganisaties (sociale partners) maakten afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Deze afspraken staan in een transitieplan. 

In het transitieplan is opgeschreven:

  • hoe de pensioenregeling er vanaf 1 januari 2027 uit komt te zien, en;
  • hoe we overgaan naar de vernieuwde pensioenregeling.

Lees de samenvatting van het transitieplan voor werknemers.

Wat is het belangrijkste doel?

De sociale partners hebben als belangrijkste doel dat het pensioen van uw werknemers zo goed geregeld blijft. Dit betekent een goed inkomen als de AOW-leeftijd wordt bereikt. En dat kunnen we - net als nu - het beste samen regelen met alle (voormalig) werknemers in de architectenbranche. Met de afspraken richten sociale partners zich op een pensioen op AOW-leeftijd dat:

  • naar verwachting uitkomt op 73% van uw gemiddelde inkomen tijdens uw gehele loopbaan (42 jaar);
  • vrijwel nooit daalt;
  • bij uw overlijden (na uw pensioen) zorgt voor een uitkering voor uw eventuele partner van 70% van uw pensioen. 

Wat betekent dit voor het pensioen van uw werknemers?

We gaan de pensioenen omzetten van de oude naar de nieuwe regels. Daarbij hebben sociale partners zo eerlijk mogelijke afspraken gemaakt. De (verwachte) pensioenen zijn volgens de nieuwe regels minstens even hoog als in de oude regels. Pech- en gelukgeneraties willen we voorkomen.

Hoe dit er precies uitziet, lezen uw werknemers in het pensioenoverzicht dat zij van ons eind 2026 ontvangen. Pas enkele maanden voor de overgang kunnen we voor iedereen een goede inschatting maken hoe zijn of haar pensioen eruit komt te zien volgens de nieuwe regels. Het gaat dan nog steeds om voorlopige bedragen. Na 1 januari 2027 kunnen we uw werknemers een definitief overzicht sturen.

Wie maakte het transitieplan?

De sociale partners in onze branche zijn de BNA, De Unie, FNV en CNV Vakmensen. Zij hebben het plan opgesteld in samenwerking met ons pensioenfonds. 

Hoe nu verder?

Het bestuur van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de nieuwe pensioenregeling. Het bestuur beoordeelt de plannen van de sociale partners  en bekijkt of ze uitvoerbaar zijn. Het verantwoordingsorgaan adviseert het bestuur over de overgang van de pensioenen. Uiteindelijk kijken ook De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mee. 

Wilt u alles weten?